บทเรียนที่ได้จากสุนทรพจน์ที่ดีที่สุดของ Steve Jobs

บทเรียนที่ได้จากสุนทรพจน์ที่ดีที่สุดของ Steve Jobs

เชื่อว่าหลายคนที่เคยฟังสุนทรพจน์ของ Steve Jobs ที่พูดไว้ในงานรับปริญญานักศึกษามหาวิทยาลัย Standford เมื่อวันที่ 12 มิถุนายน 2005 คงต้องยอมรับว่าเป็นหนึ่งในสุนทรพจน์ที่ดีที่สุดครั้งหนึ่ง

เพราะในสุนทรพจน์นี้มีบทเรียนที่ Steve Jobs ได้เรียนรู้ ตกตะกอนและพร้อมจะถ่ายทอด ซึ่งถือว่าเป็นการถ่ายทอดประสบการณ์จากคนที่ผ่านร้อนหนาวและความสำเร็จอย่างยิ่งใหญ่ในระดับเปลี่ยนโลกมาแล้ว

ผมเองชอบสุนทรพจน์นี้มาก ๆ และหลาย ๆ ประโยคในสุนทรพจน์นี้สร้างแรงบันดาลใจและวาดเส้นทางในการดำเนินชีวิตของผมด้วยเช่นกัน ดังนั้นจึงสรุปเนื้อหาจากสุนทรพจน์นี้และขอคัดเลือกประโยคเตือนใจที่เชื่อว่าจะเป็นประโยชน์ให้เพื่อน ๆ ได้อ่านกันนะครับ

สุนทรพจน์นี้แบ่งออกเป็น 3 เรื่อง คือ

  1. เรื่องการเชื่อมต่อจุด
  2. เรื่องความรักและการสูญเสีย
  3. เรื่องความตาย

เรื่องการเชื่อมต่อจุด

Steve Jobs พูดถึงเรื่องราวในวัยเด็กของเขาและเหตุผลที่ทำไมเขาถึงเรียนไม่จบมหาวิทยาลับ เขาเล่าว่าก่อนที่เขาจะเกิด คุณแม่ของเขาไม่สามารถเลี้ยงดู Steve Jobs ได้ จึงจำเป็นต้องเปิดให้ผู้ที่ต้องการรับเลี้ยงดูแลเป็นลูกบุญธรรม ซึ่งคุณแม่ของ Steve ต้องการคุณพ่อคุณแม่ที่เรียนจบมหาวิทยาลัยเท่านั้น แต่สุดท้ายคุณพ่อคุณแม่ที่ลงรายชื่อไว้เป็นอันดับ 1 ซึ่งเป็นทนายความแจ้งหลังจาก Steve Jobs เกิดว่า “เขาเปลี่ยนใจ และต้องการลูกสาว” จึงทำให้ Steve ตกไปอยู่ในการดูแลของพ่อแม่บุญธรรมที่เรียนไม่จบแม้ชั้นมัธยม แต่สิ่งที่คุณพ่อคุณแม่บุญธรรมให้สัญญาไว้กับคุณแม่ของ Steve Jobs คือ “พวกเขาต้องส่ง Steve Jobs ให้เรียนมหาวิทยาลัยให้จงได้”

ซึ่งนั่นทำให้ Steve รู้สึกผิด เพราะมหาวิทยาลัยที่เขาเลือกนั้นเก็บค่าเทอมแพงพอ ๆ กับที่ Standford เลย ทำให้คุณพ่อคุณแม่ต้องเสียเงินที่เก็บไว้เป็นจำนวนมาก เพื่อส่งให้เขาเรียนในวิชาที่ไม่อยากเรียน เขาจึงตัดสินใจลาออก

แต่การดรอปเรียนก็ไม่ได้ทำให้ Steve Jobs ดูเท่หรืออะไร เขาบอกว่า เขาต้องนอนที่หอเพื่อน เก็บขวดโค้กเพื่อแลกเงิน 5 เซนต์ไปซื้อข้าว และทุก ๆ สุดสัปดาห์เขาต้องเดินทางไกลไปโบสถ์เพื่อรับอาหารดี ๆ กินฟรีซักมื้อ

ระหว่างนั้นเขาได้เริ่มเรียนวิชา Calligraphy ซึ่งเป็นวิชาเกี่ยวกับการเขียนตัวอักษร ที่นั่นทำให้เขาได้รู้ถึงรายละเอียดการวางตัวอักษร และรูปทรงของตัวอักษรต่าง ๆ

Steve Jobs บอกว่า และนั่นมีผลต่อชีวิตของเขาในอีก 10ปีให้หลัง เมื่อเขาเปิดบริษัท Apple และผลิตคอมพิวเตอร์ Mc Intosh เขาบอกว่า เพราะการที่ได้เรียน Calligraphy ทำให้เขาเลือกใช้ฟอนต์ที่สวย ๆ ในคอมพิวเตอร์ได้ ทำให้มีช่องว่าง ระยะห่างที่ perfect ได้ ทำให้คอมพิวเตอร์มีการแสดงตัวอักษรที่สวยงามได้

Steve Jobs บอกว่า สิ่งเหล่านี้จะไม่เกิดขึ้นเลยถ้าเขาไม่ได้เรียนเรื่องนี้มาก่อน และการเรียนจะไม่เกิดขึ้นเลยถ้าเขาไม่ได้ดรอปเรียนมหาวิทยาลัย

สุดท้ายแล้ว Steve Jobs บอกว่า ชีวิตก็เหมือนการต่อจุด (Connecting the Dots)…

You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backward. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.

คุณไม่สามารถเชื่อมต่อจุดไปข้างหน้าได้ แต่คุณสามารถเชื่อมต่อจุดย้อนกลับไปหาอดีต ดังนั้น คุณจึงต้องเชื่อมั่นว่าวันหนึ่งจุดเหล่านั้นจะเชื่อมต่อคุณในอนาคต คุณต้องมีความเชื่อมั่น ไม่ว่าจะเป็น Gut feeling, ความกล้าหาญ, โชคชะตา, หรือบาปกรรมต่าง ๆ ก็แล้วแต่ ซึ่งวิธีนี้ไม่เคยทำให้เขาผิดหวัง และมันก็ได้สร้างแตกต่างทั้งหมดในชีวิตของผม

เรื่องความรักและการสูญเสีย

Steve Jobs บอกว่า หนึ่งในเรื่องที่ทำให้เขารู้สึกเสียใจมากที่สุดในชีวิตคือการโดนไล่ออกจาก Apple ซึ่งเป็นการโดนไล่ออกจากบริษัทของตัวเอง นั่นทำให้เขาสูญเสียสิ่งที่เขารัก แต่หลังจากนั้น 5ปี เขาได้สร้างบริษัททำ Operating System ใหม่ชื่อ NeXT ซึ่งภายหลังอยู่เบื้องหลังระบบ Operating System ของ Apple ส่วนอีกบริษัทคือ Pixar ที่ต่อมาได้สร้าง animation เรื่องแรกชื่อ Toy Story

Steve Jobs บอกว่า การสูญเสียตำแหน่งใน Apple นั้นกลับกลายเป็นเรื่องดีสำหรับเขา เพราะถ้าเขาไม่โดนไล่ออกในวันนั้น ก็จะไม่มี NeXT และ Pixar ในวันนี้ Steve Jobs ได้พูดว่า..

Sometimes life hits you in the head with a brick. Don’t lose faith. I’m convinced that the only thing that kept me going was that I loved what I did. You’ve got to find what you love. And that is as true for your work as it is for your lovers. Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it. And, like any great relationship, it just gets better and better as the years roll on. So keep looking until you find it. Don’t settle.

บางครั้งชีวิตของคุณก็อาจจะพบกับเรื่องแย่ ๆ อย่าเสื่อมศรัทธา ผมเชื่อว่าสิ่งเดียวที่ทำให้ผมยังคงมีแรงเดินต่อคือการที่ผมรักในสิ่งที่ผมทำ คุณจะต้องค้นหาสิ่งที่คุณรัก และจริงใจกับงานของคุณเหมือนกับความจริงใจที่คุณมีต่อคนรัก คุณจะใช้ชีวิตส่วนใหญ่ไปกับงาน และทางเดียวที่คุณจะยอมทำทุกอย่างเพื่อมันได้ คือการได้ทำในสิ่งที่คุณเชื่อว่าเป็นงานที่ยอดเยี่ยม และการที่จะสร้างผลงานได้ยอดเยี่ยมคือการที่คุณรักในสิ่งที่คุณทำ ถ้าคุณยังหามันไม่เจอ จงมองหาต่อไป อย่าเพิ่งยอมแพ้ ด้วยพลังทั้งหมดที่มี และเมื่อคุณพบมัน คุณก็จะรู้เอง มันจะเป็นเสมือนความสัมพันธ์ที่ยิ่งใหญ่ และมันจะดีขึ้นเรื่อยๆเมื่อเวลาผ่านไปปีแล้วปีเล่า เพราะฉะนั้นจงมองหามันจนกว่าคุณจะพบ อย่าได้ยอมแพ้

เรื่องสุดท้ายคือเรื่องความตาย

เมื่อ Steve Jobs อายุ 17ปี เขาเคยอ่านประโยคที่เขียนว่า “If you live each day as if it was your last, someday you’ll most certainly be right.” ถ้าคุณใช้ชีวิตในทุก ๆ วันเหมือนเป็นวันสุดท้าย เชื่อว่าวันหนึ่งคุณจะทำในสิ่งที่ถูกต้อง หลังจากนั้นเป็นต้นมา ทุกเช้าเขาจะมองตัวเองในกระจกและพูดกับตัวเองว่า “ถ้าวันนี้เป็นวันสุดท้ายของฉัน ฉันจะยังทำในสิ่งที่กำลังจะทำหรือไม่” และถ้าคำตอบออกมาว่า “ไม่” หลาย ๆ ครั้ง แสดงว่าสิ่งที่เขากำลังทำในช่วงนั้น จำเป็นต้องมีการเปลี่ยนแปลง

Steve Jobs บอกว่า หลังจากที่เขาพบว่าตัวเองเป็นมะเร็ง คุณหมอก็บอกให้กลับบ้านไปเตรียมตัว จัดการทุกอย่างให้เรียบร้อย คิดดูว่าจากเดิมที่คิดว่าจะมีเวลาอยู่กับลูก ๆ เป็นสิบปี ทุกอย่างหดลงเหลือไม่กี่เดือน แต่ในที่สุดเขาก็สามารถรักษาโรคมะเร็งให้หายได้ (ณ เวลานั้น) ทั้งนี้ Steve Jobs ได้พูดว่า..

Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything — all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure — these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.

การได้รู้ว่าตัวเองจะตายนั้นกลายเป็นเครื่องมือที่สำคัญมาก เพราะมันทำให้ผมสามารถตัดสินใจเรื่องใหญ่ ๆ ได้ เพราะว่าเกือบทุกสิ่งที่เป็นปัจจัยภายนอก ไม่ว่าจะเป็นความภูมิใจ ความกลัว ความเขินอาย หรือความผิดพลาด สิ่งต่าง ๆ พวกนี้กลับหายไปเมื่อต้องเจอกับความตาย เหลือทิ้งไว้ก็แค่สิ่งที่สำคัญมาก ๆ เท่านั้น การได้รู้ว่าวันหนึ่งเราจะต้องตาย มันทำให้เราไม่ติดอยู่ในกับดักที่กลัวจะสูญเสีย เพราะเราไม่มีอะไรเหลือแล้ว ดังนั้นจึงไม่มีเหตุผลที่จะไม่ทำตามหัวใจ

Steve Jobs พยายามเน้นให้เราทำตามหัวใจ อย่ามัวแต่เสียเวลากับการใช้ชีวิตเหมือนคนอื่น อย่ามัวแต่ทำตามคนอื่น ให้ทำตามสิ่งที่ตัวเองอยากทำ

การที่ใช้ชีวิตผ่านเรื่องนี้มาได้ ผมสามารถบอกกับพวกคุณได้อย่างเต็มปากว่าความตายไม่ได้เป็นแค่สิ่งที่มีประโยชน์ แต่กลับทำให้ได้เรียนรู้ว่า:

No one wants to die. Even people who want to go to heaven don’t want to die to get there.

ไม่มีใครอยากตาย แม้แต่คนที่อยากจะไปอยู่บนสวรรค์ก็ไม่ได้อยากตายเพื่อไปให้ถึงที่นั่น

ความตายคือสิ่งที่ดีที่สุดของชีวิต เพราะความตายคือการเปลี่ยนแปลง ไม่ช้าไม่นานคุณก็จะกลายเป็นคนเก่า และจะมีคนใหม่มาแทนที่ ไม่มีใครหนีพ้น

Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.

เวลาของคุณมีจำกัด เพราะฉะนั้นอย่าเสียเวลาใช้ชีวิตตามแบบชีวิตของคนอื่นเลย

อย่าติดกับดักจากความเชื่อ ซึ่งก็คือการใช้ชีวิตตามแบบผลลัพธ์ของความคิดคนอื่น อย่าปล่อยให้เสียงรบกวนจากความคิดเห็นของคนอื่นมาทำให้คุณไม่ได้ยินเสียงจากข้างในตัวเอง

And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.

และที่สำคัญที่สุด จงมีความกล้าที่จะทำตามหัวใจและสัญชาตญาณของคุณ จริง ๆ คุณอาจจะรู้แล้วว่าแท้ที่จริงคุณอยากเป็นอะไร และเมื่อรู้แล้ว ที่เหลือจากนี้ก็ไม่มีอะไรสำคัญอีกแล้ว

ตอนที่ Steve Jobs ยังเป็นวัยรุ่น เขาได้พบกับประโยคหนึ่งที่อยู่ด้านในปกของหนังสือชื่อ “The Whole Earth Catalog” และประโยคนั้นกลายเป็นประโยคที่โด่งดังติดหูใครหลาย ๆ คน

Stay Hungry, Stay Foolish

แปลง่าย ๆ ว่า จงหิวกระหายและจงเป็นคนโง่ (ที่พร้อมจะเรียนรู้สิ่งใหม่) อยู่ตลอดเวลา

ด้านล่างนี้คือ Speech เวอร์ชั่นภาษาอังกฤษที่ผมได้คัดลอกมาจากเว็บไซต์ของมหาวิทยาลัย Standford เผื่อเพื่อน ๆ อยากจะอ่านแบบเต็ม ๆ ครับ


This is a prepared text of the Commencement address delivered by Steve Jobs, CEO of Apple Computer and of Pixar Animation Studios, on June 12, 2005.

I am honored to be with you today at your commencement from one of the finest universities in the world. I never graduated from college. Truth be told, this is the closest I’ve ever gotten to a college graduation. Today I want to tell you three stories from my life. That’s it. No big deal. Just three stories.

The first story is about connecting the dots.

I dropped out of Reed College after the first 6 months, but then stayed around as a drop-in for another 18 months or so before I really quit. So why did I drop out?

It started before I was born. My biological mother was a young, unwed college graduate student, and she decided to put me up for adoption. She felt very strongly that I should be adopted by college graduates, so everything was all set for me to be adopted at birth by a lawyer and his wife. Except that when I popped out they decided at the last minute that they really wanted a girl. So my parents, who were on a waiting list, got a call in the middle of the night asking: “We have an unexpected baby boy; do you want him?” They said: “Of course.” My biological mother later found out that my mother had never graduated from college and that my father had never graduated from high school. She refused to sign the final adoption papers. She only relented a few months later when my parents promised that I would someday go to college.

And 17 years later I did go to college. But I naively chose a college that was almost as expensive as Stanford, and all of my working-class parents’ savings were being spent on my college tuition. After six months, I couldn’t see the value in it. I had no idea what I wanted to do with my life and no idea how college was going to help me figure it out. And here I was spending all of the money my parents had saved their entire life. So I decided to drop out and trust that it would all work out OK. It was pretty scary at the time, but looking back it was one of the best decisions I ever made. The minute I dropped out I could stop taking the required classes that didn’t interest me, and begin dropping in on the ones that looked interesting.

It wasn’t all romantic. I didn’t have a dorm room, so I slept on the floor in friends’ rooms, I returned Coke bottles for the 5¢ deposits to buy food with, and I would walk the 7 miles across town every Sunday night to get one good meal a week at the Hare Krishna temple. I loved it. And much of what I stumbled into by following my curiosity and intuition turned out to be priceless later on. Let me give you one example:

Reed College at that time offered perhaps the best calligraphy instruction in the country. Throughout the campus every poster, every label on every drawer, was beautifully hand calligraphed. Because I had dropped out and didn’t have to take the normal classes, I decided to take a calligraphy class to learn how to do this. I learned about serif and sans serif typefaces, about varying the amount of space between different letter combinations, about what makes great typography great. It was beautiful, historical, artistically subtle in a way that science can’t capture, and I found it fascinating.

None of this had even a hope of any practical application in my life. But 10 years later, when we were designing the first Macintosh computer, it all came back to me. And we designed it all into the Mac. It was the first computer with beautiful typography. If I had never dropped in on that single course in college, the Mac would have never had multiple typefaces or proportionally spaced fonts. And since Windows just copied the Mac, it’s likely that no personal computer would have them. If I had never dropped out, I would have never dropped in on this calligraphy class, and personal computers might not have the wonderful typography that they do. Of course it was impossible to connect the dots looking forward when I was in college. But it was very, very clear looking backward 10 years later.

Again, you can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backward. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.

My second story is about love and loss.

I was lucky — I found what I loved to do early in life. Woz and I started Apple in my parents’ garage when I was 20. We worked hard, and in 10 years Apple had grown from just the two of us in a garage into a $2 billion company with over 4,000 employees. We had just released our finest creation — the Macintosh — a year earlier, and I had just turned 30. And then I got fired. How can you get fired from a company you started? Well, as Apple grew we hired someone who I thought was very talented to run the company with me, and for the first year or so things went well. But then our visions of the future began to diverge and eventually we had a falling out. When we did, our Board of Directors sided with him. So at 30 I was out. And very publicly out. What had been the focus of my entire adult life was gone, and it was devastating.

I really didn’t know what to do for a few months. I felt that I had let the previous generation of entrepreneurs down — that I had dropped the baton as it was being passed to me. I met with David Packard and Bob Noyce and tried to apologize for screwing up so badly. I was a very public failure, and I even thought about running away from the valley. But something slowly began to dawn on me — I still loved what I did. The turn of events at Apple had not changed that one bit. I had been rejected, but I was still in love. And so I decided to start over.

I didn’t see it then, but it turned out that getting fired from Apple was the best thing that could have ever happened to me. The heaviness of being successful was replaced by the lightness of being a beginner again, less sure about everything. It freed me to enter one of the most creative periods of my life.

During the next five years, I started a company named NeXT, another company named Pixar, and fell in love with an amazing woman who would become my wife. Pixar went on to create the world’s first computer animated feature film, Toy Story, and is now the most successful animation studio in the world. In a remarkable turn of events, Apple bought NeXT, I returned to Apple, and the technology we developed at NeXT is at the heart of Apple’s current renaissance. And Laurene and I have a wonderful family together.

I’m pretty sure none of this would have happened if I hadn’t been fired from Apple. It was awful tasting medicine, but I guess the patient needed it. Sometimes life hits you in the head with a brick. Don’t lose faith. I’m convinced that the only thing that kept me going was that I loved what I did. You’ve got to find what you love. And that is as true for your work as it is for your lovers. Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it. And, like any great relationship, it just gets better and better as the years roll on. So keep looking until you find it. Don’t settle.

My third story is about death.

When I was 17, I read a quote that went something like: “If you live each day as if it was your last, someday you’ll most certainly be right.” It made an impression on me, and since then, for the past 33 years, I have looked in the mirror every morning and asked myself: “If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?” And whenever the answer has been “No” for too many days in a row, I know I need to change something.

Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything — all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure — these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.

About a year ago I was diagnosed with cancer. I had a scan at 7:30 in the morning, and it clearly showed a tumor on my pancreas. I didn’t even know what a pancreas was. The doctors told me this was almost certainly a type of cancer that is incurable, and that I should expect to live no longer than three to six months. My doctor advised me to go home and get my affairs in order, which is doctor’s code for prepare to die. It means to try to tell your kids everything you thought you’d have the next 10 years to tell them in just a few months. It means to make sure everything is buttoned up so that it will be as easy as possible for your family. It means to say your goodbyes.

I lived with that diagnosis all day. Later that evening I had a biopsy, where they stuck an endoscope down my throat, through my stomach and into my intestines, put a needle into my pancreas and got a few cells from the tumor. I was sedated, but my wife, who was there, told me that when they viewed the cells under a microscope the doctors started crying because it turned out to be a very rare form of pancreatic cancer that is curable with surgery. I had the surgery and I’m fine now.

This was the closest I’ve been to facing death, and I hope it’s the closest I get for a few more decades. Having lived through it, I can now say this to you with a bit more certainty than when death was a useful but purely intellectual concept:

No one wants to die. Even people who want to go to heaven don’t want to die to get there. And yet death is the destination we all share. No one has ever escaped it. And that is as it should be, because Death is very likely the single best invention of Life. It is Life’s change agent. It clears out the old to make way for the new. Right now the new is you, but someday not too long from now, you will gradually become the old and be cleared away. Sorry to be so dramatic, but it is quite true.

Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma — which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.

When I was young, there was an amazing publication called The Whole Earth Catalog, which was one of the bibles of my generation. It was created by a fellow named Stewart Brand not far from here in Menlo Park, and he brought it to life with his poetic touch. This was in the late 1960s, before personal computers and desktop publishing, so it was all made with typewriters, scissors and Polaroid cameras. It was sort of like Google in paperback form, 35 years before Google came along: It was idealistic, and overflowing with neat tools and great notions.

Stewart and his team put out several issues of The Whole Earth Catalog, and then when it had run its course, they put out a final issue. It was the mid-1970s, and I was your age. On the back cover of their final issue was a photograph of an early morning country road, the kind you might find yourself hitchhiking on if you were so adventurous. Beneath it were the words: “Stay Hungry. Stay Foolish.” It was their farewell message as they signed off. Stay Hungry. Stay Foolish. And I have always wished that for myself. And now, as you graduate to begin anew, I wish that for you.

Stay Hungry. Stay Foolish.

Thank you all very much.

Audio Marketing การตลาดด้วยเสียง
Up Next:

รู้จัก Audio Marketing การตลาดด้วยเสียง

รู้จัก Audio Marketing การตลาดด้วยเสียง